Mitä toimistontäti tekee kentällä?

31.1.2022


Haastattelussa FC Rauman seuratyöntekijä Kirsi Mulari-Mäkelä.

Etusivu

Olet aloittanut seuran pienimpien eli 2015-2017 syntyneiden tyttöjen valmentajana vuoden alussa. Olen kuullut, että sinulta on tultu kysymään, mitä teet hallilla?

Totta, niin erikoiselta kuin se kuulostaakin niin minulta on tultu kysymään, olenko tarkastamassa koronapasseja, toiminko maskipoliisina tai miksi olen hallilla valmentamassa, vaikka työskentelen jalkapalloseurassa jo seitsemättä vuotta.

Onko sinulla kokemusta jalkapallovalmennuksesta?

Itse asiassa kokemusta löytyy jo hieman valmentamisesta, sillä valmensin tyttöjoukkuetta silloin, kun itsekin vielä pelasin jalkapalloa.

Olet työskennellyt FC Rauman toimistolla vuodesta 2015 asti. Mikä sai sinut ryhtymään vasta nyt valmennushommiin?

Minut on palkattu hoitamaan seuran hallinnollisia tehtäviä. Meillä on erikseen juniori- ja valmennuspäälliköt, jotka vastaavat juniorijoukkueiden toiminnasta ja valmentajien rekrytoinnista ja tukemisesta.

Haluamme seurana panostaa aloittavien ikäluokkien toiminnan tukemiseen ja tämä on yksi keino. Siksi myös seuran sihteerinä ja joukkueenjohtajakouluttajana toimiva Titta Aitavaara lupautui lähtemään uuden joukkueen joukkueenjohtajaksi.

Miksi valitsit juuri tyttöjoukkueen valmentamisen?

Olen ollut huolissani tyttöpelaajien määrän laskusta. Tällä hetkellä meillä ei ole sellaista joukkuetta, jossa oma 11-vuotias tyttäreni voisi pelata. Hänellä on pelipassi FC Rauman nimissä, mutta kaikki toiminta tapahtuu Pallo-Iirojen yhteisjoukkueen alla.

Yhteisjoukkuetoiminta on tietenkin tärkeää tyttöpuolella, ja meillä on yhteisjoukkueet Pallo-Iirojen kanssa D-tytöistä B-tyttöihin asti. Joukkueet toimivat hyvin, mutta kyllä meillä täytyy vielä D-tytöille olla oma joukkue. Puhutaan kuitenkin vasta 11-13 -vuotiaista pelaajista.

Mahdollisimman suuri määrä tyttöpelaajia hyödyttää molempia raumalaisia seuroja. Yhteistyö seurojen välillä avaa meidän pelaajillemme mahdollisuuden lähteä kilpapolulle. Esimerkiksi Pallo-Iirojen edustusjoukkueessa pelaava Hertta Pietilä (2004) oli meidän lisenssipelaajamme aina siihen asti, kun siirtyi naisten edustusjoukkueeseen. Senkin jälkeen Hertalle anottiin vielä kaksoisedustuslupa, että hän sai pelata FC Rauman B-tytöissä. Toki yhteistyö toimii myös toisin päin, sillä kaikki pelaajat eivät halua kilpailla.

Millaisille tytöille jalkapallo sopii?

90-luvulla kun aloitin jalkapallon harrastamisen, sitä pidettiin poikien lajina ja uskottiin, että jalkapalloa pelaavat poikamaiset tytöt.

Onneksi tästä stereotypiasta on päästy jo eroon, sillä jalkapallo sopii kaikille tytöille.

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Olen innostunut, heittäydyn mukaan ja olen halukas oppimaan uutta ja kehittämään valmennusosaamistani.

Onko sinulla valmennuksen suhteen pitkän tähtäimen suunnitelmia?

Valmennusosaamisen kehityksen suhteen suunnitelmana on lähteä mukaan futisvalmentajan starttikoulutukseen.

Ja mitä tulee T7-joukkueeseen, niin jos joku innokas valmentaja haluaisi ottaa vetovastuun itselleen, niin voisin sen luovuttaa, mutta en vielä tänä vuonna.