FUTSAL

FC Rauman juniorijoukkueissa pelataan myös futsalia.

 

Ole yhteydessä: juniorit@fcrauma.com, puh. 044 - 0228 290

 

Millainen peli futsal on?

 

Futsal on vauhdikas sisäpeli. Jalkapalloa huomattavasti pienemmän kentän johdosta laji vaatii pelaajilta paljon taito-ominaisuuksia, nopeita oivalluksia ja vilkasta pelisilmää. Samoja asioita kuin jalkapallossakin, mutta vielä korostetummin. Pelitilan ja pelaajien määrään suhteutettuna futsalissa pelaajilla on huomattavasti vähemmän aikaa reagoida tilanteisiin kuin jalkapallossa. Siksi peli vaatiikin huipputasolla hyvää peliälyä ja kentällisten hyvää yhteispeliä. Taktiset oivallukset ja niiden noudattaminen on pelissä tärkeää.

Juniorijalkapalloilijoille futsal on mitä parhain taidon ja peliälyn kehittämismuoto. Pienellä kentällä kaikki pääsevät osalliseksi peliin. Pelin aikana kaikille tulee paljon kosketuksia palloon ja pelaajat oppivat hallitsemaan palloa ahtaassa tilassa. Futsalin avulla on helppo kehittää pallonhallintaa ja tekniikkaa. Futsal tuo mukavaa vaihtelua harjoitteluun, josta on varmasti hyötyä myös jalkapallokentillä.

Pienellä kentällä pelaajat oppivat reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin, jolloin myös pelisilmä kehittyy. Futsalissa pärjää myös fyysisesti heikommat, sillä kontakti ei ole sallittu. Näin myös pienemmät saavat mahdollisuuden loistaa, kun eivät jää isompien jalkoihin. Myös maalivahdit hyötyvät futsalista, sillä etenkin lähitorjuntoja tulee pelin aikana paljon ja pallon pelaaminen jalalla kehittyy.

Futsalissa olosuhteet ovat aina tasaisen hyvät ja osallistuminen futsal-sarjoihin takaa sen, että pelejä on myös talvikaudella.

 

Suomi-futsal kukoistukseen 2020-luvulla

 

Suomalainen futsal sai suurimman näyteikkunansa, kun Mićo Martićin luotsaama miesten maajoukkue eteni vuoden 2022 EM-kisoihin ja esiintyi Alankomaissa upeasti. Jo vuoden 2020 MM-kisojen karsinnoissa Suomi pelasi itsensä futsalmaailman tietoisuuteen pudottaen matkalla mm. lajin mahtimaan Italian – olivatpa sinivalkoiset lähellä napata suoran kisapaikankin Portugalilta vieraskentällä. Portugali venyi kuitenkin supertähtensä Ricardinhon kera 2–2-tasapeliin Suomea vastaan edeten suoraan MM-kisoihin ja aina maailmanmestariksi asti. Suomen kohtaloksi jäi kokenutta Serbiaa vastaan pelattava kaksiosainen jatkokarsinta, jota siirrettiin covid-pandemian johdosta niin kuin itse MM-lopputurnaustakin. 

MM-karsintamenestys sai innostuneet suomalaiset varaamaan Serbia-otteluun Vantaan Energia-Areenan 3500 paikkaa täyteen, mikä olisi Suomi-futsalin yleisöennätys selvällä marginaalilla. Otteluparin jälkimmäinen, ratkaiseva kotiottelu pelattiin kuitenkin tyhjille katsomoille maailmaa kiusanneen pandemian vuoksi. Kun kauan odotetut matsit viimein pelattiin loppuvuodesta 2020, oli Serbia maalin verran terävämpi.